Dunav reka saradnje / Danube River of Cooperation

Od principa dobrosusedstva do regionalnog modela srednjeg Podunavlja / From the Principles of Good Neighbourhood to the Middle Danube Regional Model

Autor: dr Edita Stojić – Karanović

Izdato: Beograd, 2005
ISBN: 86-82825-05-8
Br. str. 289, ilustrovano; broširani povez, B5

Prvi deo knjige – Temelji vizije projekta unapređenja međunarodne saradnje u Podunavlju – predstavlja autorski rad dr Edite Stojić Karanović na osnovu njenog dvadesetogodišnjeg istraživanja mogućnosti razvoja regionalne saradnje u Podunavlju. Analiza u okviru prvog dela ove knjige polazi od postojećih mogućnosti, to jest, od resursa koji postoje u Podunavlju, zatim se analizira stanje saradnje u regionu, najzad daju se neke sugestije za prevazilaženje nepovoljnih elemenata za saradnju, za uspostavljanje regionalne saradnje za održivo korišćenje prirodnih resursa u Podunavlju. I to kroz najnovije oblike regionalnog i subregionalnog povezivanja. Najzad, daje se i osvrt na položaj i ulogu Srbije u savremenim regonalnim oblicima saradnje. Pri tome se polazi od povoljnih uslova koji bi joj mogli obezbediti komparativne prednosti u regionu i regionalnoj saradnji, paraleleno sa procesom prevazilaženja nasleđa manipulacije kojom je i odvedena na stranputicu ratovanja. Sadržina prvog dela objavljuje se na srpskom jeziku u nameri da ona bude dostupna što širem krugu čitalaca u našoj zemlji.

Drugi deo knjige sadrži petnaest uvodnih referata sa konferencija “Dunav –reka saradnje”, kao i zajedničke deklaracije donete na kraju svake konferencije – koji ilustruju rad na projektu „Dunav – reka saradnje“ u periodu od 1989 do 2004. Ovi prilozi se daju u originalu, onako kako su objavljeni na konferencijama “Dunav – reka saradnje”, tj. na engleskom jeziku.

Preuzmite Sadržaj i Predgovor / Download Contents and Preface (pdf, 175 kb)

Informacije i naručivanje na email: forumdanube@gmail.com

Share

Zatvoreno za komentare.