Umetnost orijentalnog plesa

Autor: Enisa Imamović

Mesto i godina izdanja: Beograd 2010
ISBN: 978-86-82825-14-2
Br. strana 189, format B5, broširan povez

Orijentalni ples je poslednjih decenija sve više popularan u svetu, a poslednjih godina i kod nas. Međunarodni naučni forum „Dunav – reka saradnje” s velikim zadovoljstvom publikuje ovu knjigu, koja je ne samo prva autorova knjiga, nego i prva knjiga na celom našem jezičkom području, svih varijanti srpsko-hrvatskog jezika, na ovu temu. i uopšte prvi pokušaj kod nas da se koja ovu temu prikazuje na sistematski način, objedinjeno, prikazuje ovu oblast.

Tema je prikazana na sistematski način, objedinjeno i doprinosi boljem razumevanju plesa: Prvi deo knjige posvećen je istoriji orijentalnog plesa, ali i mitovima i zabludama vezanim za ovaj žanr. Drugi deo knjige je više praktičnog karaktera i prikazuje različite elemente plesa, od tehnike, preko muzike, stila, pa do rekvizita i kostima. Knjiga se završava sa tri kratka eseja o ulozi i uticajima plesa u raznim aspektima svakodnevnog života. Tekst je ilustrovan sa 50 crteža i fotografija.

Recenzije i prikazi

Značajna je namera Enise Imamović da svojim radom pokaže i dokaže da je reč o umetnosti orijentalnog plesa Bliskog istoka i Severne Afrike. Sudeći po onom što nudi svojim tekstom i poglavljima koje je obradila, njen pionirski rad zaslužuje svaku pažnju.
Jovan Ćirilov, recenzija

Autorka ove knjige nas delikatno vodi kroz istoriju orijentalnih igara izbegavajući zamke predrasuda, podvlačeći značaj individualnog stila što na Zapadu promovišu tek savremeni igrači. Obrađen je najveći deo referentnih oblasti, pažljivo su birani ozbiljni i objektivni izvori. Na kraju, reč je o autorki koja se i sama bavi ovom umetnošću te se njeno znanje i doživljaj igre ne može porediti sa mojim, koja sam imala priliku da živeći, radeći i putujući po Bliskom i Srednjem Istoku sistematizujem znanje o umetnosti Islama i da vidim možda poslednje velike igračice iz plejade koja je obeležila 20. vek.
Deana Komlenić, recenzija

Knjiga je sigurno doprinos razumijevanju orijentalnog plesa, a koji proizlazi iz istinske egzistencije plesa. Istina ove knjige je u tome što je autorica radikalno otvoreno pisala o vrsti plesa koja se često povezuje samo kao isključivo erotični ples koji zavodi muškarca. Analiza i dobro poredan tekst u knjizi govori da upravo orijentalni ples kao ideja za istraživanje pretvorena u knjigu označava ozbiljnost ove vrste plesa.
Edina Papo, direktorka baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu, prikaz, Pregled – časopis za društvena pitanja Univerziteta u Sarajevu

Gradska bibiloteka „Vladislav Petković Dis“ Čačak: Kniga nedelje Umetnost orijentalnog plesa

Odlomak iz predavanja autorke u Domu kulture Studenstki grad u okviru redakcije Forum

U medijima

Press: Blic Knjiga, Lisa, MagyarSzó, MaxiMagazin
TV: RTS, Happy
Radio: Radio Beograd 2 „Kod pelikana“, Radio 202

Share

Zatvoreno za komentare.