Регионална сарадња у Подунављу и стратегија Србије

Аутор: Мр Драгана Петковић Гајић

Издато: Београд 2008
ISBN: 978-86-82825-11-1
бр. стр. 237
мек повез

Током последње две деценије десиле су се значајне промене у Подунављу. Промењени односи снага и појава старих-нових глобалних и регионалних фактора утицали су на прибрежне земље да редефинишу своје стратегије. Поред свеукупног стратешког значаја Дунава као привредног, саобраћајног и водног ресурса, на важност брзог прегруписавања и на потребу вишестране регионалне сарадње указује истовремено неколико фактора, и то:

  • проглашење Дунава за пан-европски коридор VII,
  • проширење обима и садржине регионалне сарадње,
  • преузимање од стране ЕУ значајних регионалних иницијатива.

Истраживање презентирано у овој књизи усмерено је на проширивање сазнања о сарадњи у Подунављу и, у том оквиру, положај и стратегију Србије. Анализирани су бројни документи, саопштења и изјаве званичника држава и регија, као и студије и научни радови домаћих и страних аутора о мултилатералним иницијативама и регионализму у Подунављу и Југоисточној Европи.

Драгана Петковић Гајић је завршила Факултет политичких наука у Београду и постдипломске студије из области међународних односа. Запослена је у Савезу самосталних синдиката Србије на пословима међународне сарадње.

Цена књиге је 600 динара.

Специјална понуда – сет књига о регионалној сарадњи у Подунављу:
„Регионална сарадња у Подунављу и стратегија Србије“ и „Dunav – reka saradnje: Od principa dobrosusedstva do regionalnog modela srednjeg Podunavlja“ – заједно за само 960 динара (то је попуст од 20% у односу на редовну цену књига)

Наручивање на имејл forumdanube@yahoo.com или телефоном на 011 2457042

Share

Zatvoreno za komentare.